pátek 20. ledna 2012

Cestománie, 19. díl: M&J po stopách HH v LA

Po delší době se ozýváme s tradiční rubrikou, ve které si tentokrát posvítíme na to, kde přesně vlastně Hugo Haas v Los Angeles působil. Virtuálně tak s námi můžete navštívit hned čtyři lokace, které jsou s jeho jménem spojené.

1.) 846 N. Cahuenga, Hollywood
Na přelomu 40. a 50. let studio neslo název Motion Picture Center. Haas tady natáčel od roku 1950 do r. 1953, kdy si studio pronajala společnost Desilu. Od roku 2010 zde sídlí Red Studios.


2.) 1416 N. La Brea Ave, Hollywood
Studio nechal postavit Charlie Chaplin v roce 1917 - sám zde působil až do roku 1952 (Světla ramp), kdy studio opustil a prodal. V roce 1953 tady Haas zrealizoval "chaplinovský" film Edge of Hell. V prosinci bylo studio pronajato chicagské společnosti a zároveň dostalo nový název Kling Studios. Haas tady natáčel až do roku 1956. Dnes zde působí společnost Jima Hensona.

Prostory byly koncipovány ve stylu viktoriánské vesničky.
Chaplina stále připomíná mj. plaketa, nástěnná malba
a podpis na betonových schodech.

3.) 1348 N. Spaulding Ave, Hollywood
Na této adrese Haas bydlel patrně už od svého příchodu do Hollywoodu v roce 1943 až do počátku 50. let.



4.) 1542 N. Orange Grove, Hollywood
Poté se přestěhoval jen o pár bloků dál na Orange Grove Ave. Ačkoliv oba domy stojí jen kousek od rušného Sunset Blvd., je v jejich okolí klid a asi se tam žilo docela příjemně.


Bonus: další zajímavá místa v Los Angeles, na která jsme při našem výletě narazili.

Typický obrázek losangeleského downtownu.
Bradbury Building...
...a její úchvatný interiér.
Nejkratší železnice na světě: Angels Flight (96 m)
vedoucí na Bunker Hill.
A ještě jeden pohled na mrakodrapy.
Ikonická vstupní brána do Paramount Studios.
Crossroads of the World - údajně první hollywoodské
nákupní centrum postavené v roce 1936.
Lampy před Los Angeles County Museum of Art
(neboli LACMA).
A nakonec večeře v mexickém fast foodu v Beverly Hills. Fajitas... Aby se rodiče nestrachovali, že nejíme.


Co se do obrazové reportáže nevešlo: grandiózní projekce němého snímku Wings v Samuel Goldwyn Theatre. Historicky první vítěz Oscara pro nejlepší film v nádherném kině v precizní restaurované verzi, uvedený synem režiséra Williamem Wellmanem Jr. a zhlédnutý z druhé řady... Nepopsatelný zážitek.

Výstava ke 100. výročí založení Paramount Pictures (tehdy ještě pod jiným názvem, ale to by bylo na delší povídání). Focení bylo zakázáno, tak jsme se všechny ty fotky, plakáty a archivní materiály snažili vstřebávat všemi zbylými způsoby.

Procházka mezi bezdomovci na 7th Street. Taky slovy nepopsatelný zážitek - ale jiného druhu.

9 komentářů:

  1. Wow! Pěkná reportáž! Asi si teda zase spustím L.A. Noire a trochu se projedu... VZ

    OdpovědětVymazat
  2. A jaké to je? Taky bych si zahrál, ale nemáme moc na čem...

    OdpovědětVymazat
  3. Jaké to je, viz menší diskuze tady na odkazu níž. Bohdan zastánce, já mám velké výhrady.
    https://www.facebook.com/formelin/posts/165386533563930
    Jinak fakt doporučuju Gemini Rue, když už bys chtěl obětovat nějakou tu hodinu hraní. Musím si na to vyhradit aspoň jeden večer-noc. Taková atmoška.

    OdpovědětVymazat
  4. P.S. Já četla "ale nemáme moc času" - jo, chce to asi docela silnou mašinu. Já to hrála u bráchy na počítači. Na mém starém notebooku by to neběželo ani omylem. Takže - Gemini Rue je jasná volba. "neo-noir science-fiction point and click adventure"

    OdpovědětVymazat
  5. Zdá se mi to, nebo Bebáček chytl na LA sluníčku nový odstín barvy vlasů? :-)
    JZ

    OdpovědětVymazat
  6. Na sluníčku ne, ale v Milošově improvizovaném kadeřnickém salónu :-) až se vrátíme do ČR, udělám si na jeho talentu živnost :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkné reportáže, už jen za ně jste si toho Fullgrighta zasloužili!
    Zaujaly mně ty adresy na (i mého nejoblíbenějšího českého herce) HH, v (řekněme) pořadu Komici na jedničku je zabrána adresa 1647 N Orange Grove Ave, Los Angeles, CA 90046... :-)
    Řekněte mi coby odborníci: mám rád Woodyho Allena a když jsem si jednou pustil film s WA a s HH, tak nějak mně nechce opustit myšlenka, že WA snad musel vidět i některé čs. filmy...

    Zdraví Vás Pepa (josef.halla@email.cz)
    (na tři týdny Palm Springs a okolí, u příbuzných, na dovolené)

    P. S. Škoda, že jste nezkusili PSIFF, kde mj. bodoval Dom (Dům?; čí je to vlastně film?). Ve městě, kde je průměrný věk obyvatel 53 let a u hostů/návštěvníků to není jiné, mně zaujalo, že senioři stáli/seděli ve frontě na film i dvě hodiny (a to měli lístky/akreditace!).
    Viděl jsem (cíleně) všechny čtyři zástupce ČR/SR (Alois Nebel, Cigán, Dům, Nevinnost), soudě dle reakcí diváků zaujaly, tvůrců se ptali nejen na budget (A. Geislerová, T. Luňák, P. Strnad).
    Zkuste místní "shortky" v červnu. A jestli narazíte v kině na The Girls in the Band (info najdete na webu), zajděte!
    Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale myslím si, že v PS jsou i zajímavá místa (muzea, architektura, několik míst spojených s Bobem Hopem - i s dalšími umělci).
    A budete-li blízko PS vozem na jaře, zkuste piknik na Lake Fulmor!

    OdpovědětVymazat
  8. V první řadě děkujeme za příspěvek, který nás velice potěšil! S tím Woodym Allenem bych si tipoval, že Haase spíš neznal...ale možné je samozřejmě všechno. Jestli třeba ty podobné rysy jejich komiky nevyplývají z jejich židovského původu? Tendence shazovat sebe sama, smysl pro (sebe)ironii... Ale to jenom spekuluju, nikdy jsem nad tím pořádně nepřemýšlel. Možná by stálo za to to podrobněji prozkoumat.

    Adresy mám ověřené mj. z Haasovy korespondence a dalších dokumentů - na Komiky se budu muset podívat znovu, protože zrovna tohle si nepamatuju :)

    V Palm Springs jsme byli jen krátce v prosinci, ale je možné, že se tam ještě podíváme. Chystá se tam noirový festival, který nás třeba přiláká. Momentálně jsme na Noir City v San Franciscu (kde ve čtvrtek promítají jednoho Haase!) a v kině to vypadá podobně, jak píšete - spousta starších lidí, opravdových nadšenců do filmu. Je to zvláštní - z kin a festivalů v ČR jsme zvyklí na něco úplně jiného.

    Srdečně zdravíme!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes jsem "projel" za půl dne LA. Do Jim Henson Company se člověk nedostane a domek na Orange Ave, 1 blok od Hollywood Blvd., a tak daleko do centra... Zbylé dvě Vaše adresy mi nevyšly... Ale viděl jsem z auta původní Gold´s Gym, kde začal v US řádit - jak někdo nasprejoval na jednu zastávku v Karlových Varech - "Sperminátor"... ;-o
      Tady v PS se na FF za jednou dámou, která podle mně je sama v penzi, přišoural na vozíčku stařeček v teplákách a dalším okolo sedícím slabým hlasem zahlásil, že filmů viděl 33. Šestinu... :-)
      Ad HH: židovství ano, "zálibu" v ženských partnerkách (někdy nejen filmových). U Woodyho bychom asi museli zažít éru stand-up comedy a TV skečů, popř. něco víc vidět, HH se takhle v kamenných divadlech asi "nerozjel", i když jeho herectví bylo asi také moderní; že by vliv mnohdy veselého nočního života? Ale mohou to být pocity, nejsem fundovaný...
      Jen by mne zajímalo, jak (v čem, s kým) by hrál HH roku 1939 (s Gollovou, Novým?). Tomu poslednímu českému filmu (Co se šeptá) se ty americké dost podobají (znám jen tuším čtyři; nedivím se, že některé motivy převzal - byla to i rutina). Melancholie - vliv doby, úzkosti?

      Vymazat