pátek 7. října 2011

Cestománie, 5. díl: Beverly Hills, Century City


Včerejší výlet, náš první do LA, jsme odstartovali už před sedmou hodinou. Nejdřív jsme se museli dopravit do Santa Barbary, kde jsme si vyzvedli auto - tentokrát bílou Kiu. Cesta podél pobřeží (navíc se skvělým navigátorem) ubíhala svižně... Ovšem čím blíže jsme se dostávali ke kalifornské metropoli, tím hustší byl provoz na silnici (ne že bychom to nečekali). Specialitou některých amerických dálnic je přednostní pruh pro vozidla se dvěma a více cestujícími. Jenže než jsme se do něj skrze další čtyři pruhy dostali, museli jsme zase sjíždět na dalším exitu. Cíle jsme ale nakonec šťastně dosáhli - přesně v 10.30 jsme zaparkovali na La Cienega Boulevardu v Beverly Hills. 

Kde? Přece v Beverly, pi*o :)
Proč zrovna tam? Protože se tam nachází Margaret Herrick Library, sen každého filmovědce. Knihovna je narvaná vším, co můžete ke svému výzkumu potřebovat: od knižních publikací až po raritní archivní materiály. Součástí tamější veřejně přístupné sbírky jsou i dvě útlé složky věnované Haasovi. Jejich studiem a kopírováním jsme strávili dvě hodiny. Další materiály jsou součástí speciálních kolekcí - na ty se přijedeme podívat zase někdy příště.

Margaret Herrick Library. Uvnitř se bohužel fotit nesmí.
Po klasické české svačině (obložený chleba s kousky ubrousku na lavičce před parkovištěm) jsme se pěšky odebrali do tzv. Golden Triangle, obchodního centra Beverly Hills. Na jednom z jeho cípů se vyjímá radnice z roku 1932 postavená ve stylu španělské renesance. Je součástí většího komplexu administrativních budov nazývaného Civic Center.


Další zastávkou bylo Paley Center for Media, kde k naší nemalé radosti zrovna probíhala výstava vybraných kostýmů a dalších rekvizit z hollywoodských filmů 30.-60. let (toto časové období narušoval, bůhvíproč, oblek Harrisona Forda z Air Force One). 

Janča se potenciální lupiče vždy snaží odradit drsným výrazem ve tváři.
Nemáme se čeho bát.
Klobouk (nebo prostě pokrývka hlavy) Vivien Leigh z Jihu proti Severu
Každý kostým se musel podrobit přísnému oku filmového kritika.

Výběr náušnic se Janičce velice vydařil.
Nejnavštěvovanější součástí Golden Triangle je pochopitelně Rodeo Drive (neznalci si pustí Pretty Woman). Pokoupili jsme to nejnutnější (snubní prsten u Cartiera, oblek u Ralpha Laurena, kabelku u Vuittona) a pokračovali dál. 



Další cípy Golden Triangle tvoří Elektrická fontána (proč elektrická, když je normálně na vodu, že?) z roku 1930, znázorňující indiána modlícího se za déšť, a bývalé sídlo studia MGM postavené ve stylu art deco.


Dále naše kroky směřovaly do Century City, kterému vévodí několik působivých a extrémně fotogenických mrakodrapů.




Celý den jsme zakončili projížďkou po domech celebrit v okolí Sunset Blvd. Řeknu vám, že moc jsme toho v té rychlosti a přes ty obrovské živé ploty neviděli... tak se podělíme alespoň o fotku bývalého sídla Lany Turner. 
Janička trvá na tom, že musím do příspěvku zahrnout následující informaci:
v roce 1958 v tomto domě zavraždila dcera Lany Turner matčina přítele,
gangstera Johnnyho Stompanata
A protože se začalo stmívat, vyrazili jsme zpět domů. Zakličkovali jsme si po Sunset Blvd., najeli na dálnici a za necelé dvě hodinky byli zpátky v SB. Zaparkovali jsme auto, posvačili zbytky chleba, nasedli na autobus a v 22.30 dorazili do naší rezidence.

Hádanka: Kam se chystáme příště? Nápovědu najdete na fotografii níže.