pátek 27. ledna 2012

Cestománie, 20. díl: San Francisco podruhé

Přátelé, kamarádi,

srdečně vás zdravíme z Greyhoundu. Máme před sebou devítihodinovou cestu do Santa Barbary (mimochodem právě projíždíme kolem mormonské katedrály v Oaklandu), tak jsme se rozhodli, že se s vámi opět podělíme o své zážitky z druhého, pětidenního pobytu v San Franciscu. Navštívili jsme místa nová i nám již důvěrně známá. Zde je výběr těch nejzajímavějších z nich.

Výhled z Alamo Square: "Seven (respektive na fotce six) sisters" - pohlednicové viktoriánské domky v pozadí s downtownem. Povinná zastávka každého turisty v SF. Btw. tady jsem si pohladila prvního amerického pejska a na pár chvil tak zahnala stesk po Gerošovi a Andošovi.


Výhled z Russian Hillu: Bay Bridge a Transamerica Pyramid.


North Beach: slavné beatnické knihkupectví City Lights založené Lawrencem Ferlinghettim v roce 1953. Minule jsme jeho návštěvu zcela nepochopitelně vynechali, takže tentokrát jsme si to vynahradili koupí knížečky o svícení v hollywoodském filmu od němé éry až po film noir.


North Beach: Café Trieste, místo pravidelných schůzek beatniků. V podstatě pajzl, kde vaří vcelku hnusné kafe, ale má svoje kouzlo, což dokazuje fakt, že je zde stále plno. Na zdi mimo jiné najdete i fotky z narozeninové oslavy Burta Lancastera (která se mimochodem odehrávala úplně jinde :)).


Castro Street: ani tentokrát jsme nevynechali návštěvu jednoho z řady zdejších gay barů. A ani tentokrát jsme neodešli zklamáni, hamburger byl výtečný. Viz můj lačný pohled krvavě rudých očí.


Pacific Heights: Haas-Lilienthal House - rozlehlý viktoriánský dům z druhé poloviny 19. století.


Pacific Heights: Spreckels Mansion, zbudovaný v roce 1913, je bydlištěm spisovatelky Danielle Steele. V pozadí Alcatraz.


Presidio: Návštěva muzea Walta Disneyho nám minule taky nevyšla, o to víc jsme z něj byli nadšeni. V deseti místnostech chronologicky mapuje život a kariéru Walta Disneyho. Focení bohužel zakázáno, takže naše nadšení z některých interaktivních exponátů (doprovodná hra na hudební nástroje k Steamboat Willymu) zůstalo nezaznamenáno.


Fisherman's Wharf: a opět lachtani na Pier 39, tentokrát ve výrazně větším zastoupení. Fotka níže zachycuje downtown ponořený do mlhy.




Fisherman's Wharf: náš oblíbený pan bezdomovec. Možná si pamatujete, že jsem z něj minule málem dostala infarkt, když na mě zpoza falešného keře vybafl. Tentokrát jsem na něj bafla já.


Fisherman's Wharf: Bay Bridge a loď.


Fisherman's Wharf: downtown poté, co se mlha částečně rozplynula.


Ferry Building.


Mission Street: budova San Francisco Chronicle.


A na závěr varhaník v Castro Theatre, který nás svou hrou bavil během přestávek po všech pět večerů na Noir City. Naše denní zpravodajství najdete na noirovém blogu.


San Francisco, na viděnou zase za měsíc!