úterý 19. června 2012

Cestománie, 27. díl: Channel Islands NP

Odjet z Kalifornie bez toho, abychom vyrazili na širý oceán a navštívili jeden z přilehlých ostrovů, by byla hloupost. Podle původního plánu jsme Channel Islands měli obhlédnout na začátku roku s našimi přáteli z Česka, ale počasí tehdy úplně nevyšlo.

Turisty vyhledávaný Channel Islands National Park tvoří pětice neobydlených ostrovů sopečného původu, které se rozkládají u jižního pobřeží Kalifornie - San Miguel, Santa Rosa, Santa Cruz, Anacapa a Santa Barbara. Pro svou unikátní faunu a flóru jsou Channel Islands někdy přezdívány jako "kalifornské Galapágy". Jsou domovem lachtanů, rypoušů, racků, vzácných pelikánů hnědých či ostrovních lišek. Během roku odsud můžete pozorovat plejtvákovce a migrující velryby. Chaluhové lesy jsou pak útočištěm nespočtu druhů rostlin a živočichů. Díky úchvatným mořským jeskyním jsou Channel Islands hotovým rájem pro kajakáře a potápěče.

zdroj: wikipedia

My jsme se rozhodli pro návštěvu ostrova Anacapa, který je nejblíže k pevnině (18 kilometrů z přístavu v Oxnardu). Fakticky se skládá ze tří úzkých ostrůvků (celkově 10 kilometrů dlouhých; zabírají prostor necelých 3 kilometrů čtverečných), přičemž turistům je zpřístupněn ten západní. Jako jediný ze všech ostrovů má jméno odvozené z jazyka místního indiánského kmene Čumašů (v překladu znamená "fata morgana").

Společně s několika desítkami Kaliforňanů jsme z přístavu vyrazili v 9:30 dopoledne, doufaje, že oblačné počasí se umoudří.

jedna z řady ropných plošin u pobřeží Santa Barbara County
Po hodině a čtvrt jsme dorazili na místo určení...


Díky vysokým útesům se na West Anacapa dostanete pouze po 157 schodech.

strmé útesy Anacapy
Ještě než jsme se stihli rozprchnout do všech koutů ostrova, dostali jsme několik cenných rad od jednoho z trojice místních rangerů - především pokyny, jak se chránit před útoky agresivních racků, kteří chrání svá hnízda a vylíhnutá mláďata. To jsme ještě netušili, jak obrovská armáda ptáků na nás čeká...


Na místních lavičkách si moc neposedíte. Pravda, některým racčí trus nevadil a v klidu se do něj uvelebili a rozbalili si na něm svačiny...

Ztroskotání parníku Winfield Scott na útesech Middle Anacapa v prosinci 1853 vedlo ke zbudování majáku na West Anacapa. Jeho budova tu ovšem stojí teprve od roku 1932. Přímo k němu se bohužel nedostanete, protože v jeho okolí hnízdí chránění pelikáni hnědí.


Jeden z typických obrazů z Anacapy: mláďata, která sejdou z cesty do cizího hnízda, čeká krutá smrt. Jednoho takového kanibalského sletu jsme k naší nelibosti byli svědky.


Rackové si své teritorium brání zuby-nehty. Únorový zážitek na Morro Rock byl slabým odvarem. Při procházce na ostrově jsme si prošli hotovým peklem, během kterého jsme bojovali o holé životy! Útoky agresivních racků náš výlet proměnily v adrenalinovou jízdu. Člověk zkrátka musí navštívit Kalifornii, aby plně docenil Hitchcockovy Ptáky.

Anacapa Island je posetý bílými hlavami štěkajících ptáků a jejich bílých hovínek - jeden důkaz za všechny: přistávací plocha pro vrtulníky.


Člověk nepochopí, co některé vede k tomu na Anacapě stanovat. Všudepřítomná okřídlená monstra evidentně nevyplašila jen nás (někteří se se svými stany a spacáky zase raději vrátili na pevninu). Tady by se mohl natáčet Faktor strachu.


ani na suchých hajzlících nemáte od racků pokoj
Z jednoho z nejkrásnějších míst ostrova - Inspiration Pointu - se skýtá výhled na další dvě části ostrova a sousední Santa Cruz.


Po poledni se začalo pomalu vyjasňovat...

dům rangera a skromné Visitor Center v pozadí
(opět bedlivě střeženo rackem)
chaluhový les 
Arch Rock - 12m vysoký přírodní most u Anacapa Island
Czech Press Foto 2012

Po čtyřech hodinách strávených na ostrově jsme se vydali na zpáteční cestu, kterou nám v průběhu zpestřili delfíni.