neděle 4. prosince 2011

Cestománie, 14. díl: Disneyland přes plot, San Juan Capistrano Mission, San Luis Rey Mission, San Diego de Alcalá Mission

Sobota 3. 12. byla ve znamení obléhání Disneylandu a poznávání dalších kalifornských misií.

Zjištění první: Bez zaplaceného vstupného si Disneyland moc neužijete :)

Ke vchodu jsme to ještě zmákli
Ale dál už to nešlo. Disneylandský Matterhorn pohledem z dálnice.
Zkrátka není nad dvouhodinovou procházku podél plotu, který Disneyland Park spolehlivě chrání před zraky čumilů z chudé východoevropské země.

Zjištění druhé: jednu z nejkrásnějších misií najdete v San Juan Capistrano. Ne nadarmo se v ní platí nejvyšší vstupné - 9 dolarů. Ale stojí to za to. Misie byla založena v roce 1776 jako sedmá v pořadí. Kaple patří k nejstarším budovám v Kalifornii a zároveň je jedinou dochovanou stavbou v tomto státě Unie, v níž kázal otec Junipero Serra. Další návštěvníky misii a celému městečku zajišťují tisíce migrujících vlaštovek, které se sem každé jaro houfně vracejí.

Interiéry jsou precizně zrekonstruované.
Součástí rozlehlého komplexu jsou i bohaté záhonky,
jejichž úrodu by záviděl lecjaký zkušený zahrádkář.
Původní zvony z Great Stone Church, který byl zničen
zemětřesením pouhých šest let po jeho výstavbě v roce 1806.
Působivé ruiny kostela, v nichž zahynulo 42 modlících se Indiánů.
V sousedství misie se nachází tato bazilika, postavená v roce 1984.
Městečko San Juan Capistrano je turisty hojně vyhledávané také díky množství obchůdků (např. se starožitnostmi) a restaurací. Na návštěvníky působí velice sympatickým a přívětivým dojmem.

Na Vánoce jsou v San Juan Capistrano připravení.
Nádraží, které stojí na okraji historické čtvrti.
Zjištění třetí: některé misie lze ocenit i bez zaplaceného vstupného. V San Luis Rey se tak dostanete například do kostela či na rozlehlý hřbitov, jehož atmosféru pomáhají utvářet zvonkohry zavěšené na stromech. Misie byla založena jako osmnáctá v roce 1798 a patřila mezi nejrozlehlejší a nejlépe prosperující.


Zjištění čtvrté: být první neznamená být nejlepší. Ač byla Mission San Diego de Alcalá založena jako vůbec první (1769), dnes její sláva bledne ve srovnání s těmi, které ji následovaly. Utopena v síti silnic a dálnic, postrádá ono kouzlo, jež zdobí například výše zmíněnou San Luis Rey Mission, která se tyčí na osamoceném kopci a lze ji snadno spatřit i z dálky.

V misii lze narazit na původní obyvatele Ameriky.
 Zjištění páté a poslední: v El Cajon, městě hraničícím se San Diegeem, mají dobré pivo a výtečnou pizzu.