čtvrtek 28. června 2012

Cestománie, 29. díl: USC, Exposition Park, Orpheum Theatre


Poslední cesta do Los Angeles, dva dny před naším finálním odjezdem z Kalifornie, nás zavedla na University of Southern California (USC), nejstarší a největší soukromou univerzitu na západě USA. Založena byla v roce 1880 a navštěvují ji téměř tři desítky tisíc studentů.

Po půl dni stráveném v místní Doheny Memorial Library, kde jsme se soustředěně věnovali haasovskému výzkumu, jsme si prošli krásný kampus USC a přilehlý Exposition Park.

krásná budova Doheny Memorial Library z roku 1932
kde domov můj..?
zvonice Mudd Memorial Hall se objevila
ve filmu Zvoník od Matky boží (1939)
maskot místního fotbalového týmu
socha Douglase Fairbankse
(jednoho ze zakladatelů školy)
 na nádvoří USC School of Cinematic Arts 

USC School of Cinematic Arts byla založena v roce 1929 jako společný podnik USC a Akademie filmového umění a věd. Studovali zde například režiséři Sam Peckinpah, George Lucas, Jason Reitman, Brian Singer, Robert Zemeckis, Judd Apatow, Gregg Araki, Ron Howard, Doug Liman, Richard Kelly, James Ivory, kameraman Conrad Hall nebo hudební skladatel Jerry Goldsmith.
Od roku 1973 absolventi školy dostali 78 Oscarů a 119 cen Emmy. Na všech 17 nejvýdělečnějších filmech všech dob pracoval v klíčové pozici alespoň jeden její absolvent.

jedno křídlo budovy nese jméno Stevena Spielberga,
druhé George Lucase. Oba jsou dlouholetými donátory školy.

Exposition Park byl založen v 80. letech 19. století, původně jako tržiště a místo dostihů a karnevalů. Později zde byla zakládána muzea - v současnosti se tu nachází čtyři:

Natural History Museum of Los Angeles County,
3. největší přírodovědné a kulturní muzeum v USA
California Science Center,
jedno z největších muzeí vědy a průmyslu na světě
California Afro-American Museum
Aerospace Museum

V Exposition Parku se rovněž nachází Los Angeles Memorial Coliseum, které v letech 1932 a 1984 hostilo letní olympijské hry. John F. Kennedy zde v roce 1960 na celonárodním sjezdu demokratů pronesl děkovnou řeč a Jan Pavel II. zde v roce 1987 sloužil mši. Každoročně se zde mj. koná fotbalový zápas místních fotbalových týmů UCLA a USC.

fontána v Rose Garden, kde se nachází 19 000 keříků růží,
slouží v horkých dnech jako "veřejné koupaliště"
Den jsme zakončili v downtownu, v tamním filmovém paláci Orpheum Theatre, kde se promítala němá klasika s Douglasem Fairbanksem Robin Hood (1922) s živým doprovodem Roberta Israela.

Orpheum Theatre bylo založeno v roce 1926,
v roce 2003 prošlo nákladnou rekonstrukcí
(4 miliony USD)
dvoupatrový palác má kapacitu 2190 míst
dnes se zde konají koncerty, divadelní představení,
natáčí se zde American Idol a mj. projekce série
"Last Remaining Seat", kterou jsme navštívili my
v Orpheum Theatre se natáčel oscarový The Artist
- filmové kostýmy byly vystaveny v lobby
Mighty Wulritzer jsou z roku 1928
a umí napodobit 14 000 různých zvuků
Během noční pěší cesty z autopůjčovny nás překvapili dva krásní mývalové, kteří společně s bandou skunků v noci ovládnou celý kampus UCSB. Isla Vista je prostě divočina!


Dnes jsme intenzivně balili a uklízeli, zítra nás čeká brzké vstávání a cesta na LAX. Info pro naše matky: odlétáme 10:45 kalifornského času a do Chicaga přiletíme 16:45 tamního (tedy 14:45 kalifornského času). Podle zpráv nás tam čeká pekelná výheň - dnešní teploty v Chicagu dosáhly 38 stupňů Celsia a v příštích dnech to nebude jiné. Obdobné teploty budou i v Madisonu.