čtvrtek 3. května 2012

Cestománie, 25. díl: Mulholland Drive, Huntington Library

Při další návštěvě Los Angeles směřovaly naše kroky, respektive kola našeho auta, na slavnou Mulholland Drive, která se v délce 80 kilometrů táhne od Malibu až do Hollywoodu. Silnice pojmenovaná podle stavitele losangeleského akvaduktu Williama Mulhollanda (1855–1935) se vine po hřebenech Santa Monica Mountains a skýtá krásný výhled na LA.
Důležité zjištění, na které nás náš jinak spolehlivý průvodce neupozornil: část Mulholland Drive vedoucí přes Topanga State Park je nezpevněná! Najeli jsme na ni proto až z dálnice 405.

protentokrát jsme v půjčovně zadarmo dostali upgrade
 a vozili jsme se v luxusním Nissanu
vyhlídka na západním konci Mulholland Dr. u Hollywood Bowl
nabízí krásné panorama Hollywoodu a downtownu
a samozřejmě výhled na slavný nápis Hollywood.
zde nazoomovaný.

Cílem dne ovšem byla Huntington Library v Pasadeně. Celým názvem "Huntington Library, Art Collections, and Botanical Gardens" je rozsáhlý park s řadou pavilonů s uměleckými sbírkami, které v letech 1909–1911 nechal vystavět místní zbohatlík Henry Huntington.

v celém komplexu byste snadno mohli strávit celý den

Huntington Library shromažďuje významnou sbírku knih a britského umění 18. století. 

Huntington Art Gallery dříve sloužila jako Huntingtonovo sídlo
ve sbírce HL je i jeden z obrazů našeho oblíbence Edwarda Hoppera

Huntingtonova sbírka knih se může pochlubit jednou z prvních tištěných knih na světě, Gutenbergovou biblí, kterou Henry Huntigton za 50 000 dolarů koupil v desátých letech minulého století. V jeho kolekci ale najdete i první výtisky Shakespearových děl, Miltonova Ztraceného ráje, ale třeba i Bukowskiho autoportrét a vlastnoručně opoznámkované texty.


Kromě pomerančovníkového háje a samostatného botanického pavilonu s přilehlou dětskou zahradou, v níž se vyřádí ti nejmenší (a jejich rodiče), v komplexu najdete řadu rozlehlých a krásně upravovaných tematických zahrad: růžovou (sousedící se Shakespearovou), bylinkovou, čínskou, japonskou, australskou, pouštní, subtropickou, palmovou a dokonce i džunglovou.

Čínská zahrada s řadou pavilonů
je nejnovějším přírůstkem v komplexu.
bonsaje v Japonské zahradě
kaktusové záhonky v Pouštní zahradě
Huntington Library nás vším svým bohatstvím opravdu nadchla a její návštěvu můžeme všem vřele doporučit. Škoda jen, že losangeleská obloha se zase skrývala pod dusným oparem (a asi i smogem). Trochu jsme zalitovali, že jsme sem nevzali naše české kamarády - tedy ne, že bychom jim to nenabízeli...
Jeden den v měsíci je vždy vstupné zdarma, čehož jsme samozřejmě využili i my. Stačí být ve správnou dobu na internetu a zarezervovat lístky ;-)

Zítra ráno vyrážíme znovu do Monterey a na Big Sur, tak snad nám tentokrát vyjde počasí a vy si užijete náležitého fotoreportu :-)