čtvrtek 5. července 2012

Cestománie, 31. díl: Madison podruhé a Milwaukee

Wisconsinská univerzita v Madisonu se řadí k nejprestižnějším na světě - v aktuálním šanghajském žebříčku drží 17. místo. My jsme si stihli projít jen nepatrnou část jejího kampusu a tady jsou highlighty, které nás zaujaly nejvíce:

Science Hall
"Srdce kampusu" - Bascom Hall postavená v roce 1857
před budovou se nachází socha sedícího Abrahama Lincolna
nějaká věž
nejvíce času jsme strávili v budově Wisconsin Historical
Society, kde své sbírky veřejnosti nabízí i vyhlášené Wisconsin
Center for Film and Theater Research
V úterý 3. července nás čekal přesun - a svým způsobem návrat - do Chicaga. Po cestě jsme si ale ještě udělali asi čtyřhodinovou zastávku v Milwaukee. Šestisettisícové město se podobně jako Chicago nachází na břehu Michiganského jezera. Během 19. a 1. poloviny 20. století se v něm usídlily početné skupiny německých a polských imigrantů, které dlouhou dobu určovaly ráz města. Dnes v něm najdete řadu restaurací, pivnic se zahrádkami, ale vedle toho i třeba muzeum Harley-Davidson a muzeum umění. Jestli nás aspoň trochu znáte, asi bez problémů uhodnete, do kterého z nich jsme se podívali.

Radnice - v době dokončení, tedy v roce 1895,
se jednalo o nejvyšší obyvatelnou stavbu v USA
pohled na město od jezera
budova Milwaukee Art Museum od architekta
Santiaga Calatravy
křídla skutečně fungují (video)
interiér je rovněž velmi působivý -
zejména část s výhledem na jezero Michigan
V době naší návštěvy v muzeu probíhala vynikající výstava francouzských plakátů z konce 19. století. Kromě toho muzeum schraňuje více než 20 000 artefaktů, včetně nějakého toho Moneta nebo Pissarra.

Nakonec jsme stihli nakouknout do historické čtvrti nazývané Third Ward: dříve průmyslová oblast osídlená zejména přistěhovalci z Evropy dnes slouží jako připomínka doby před cca 80 lety a zároveň jako sídlo desítek restaurací, obchůdků a galerií. Najdete zde i vyhlášený Public Market, kde si můžete koupit čerstvé ryby nebo (jako my) výborné italské sendviče.

zvedací most přes řeku Milwaukee
typický obrázek z Third Ward
Přesun šnečím tempem po dálnici číslo I-94 do Chicaga. Tak blízko a přece tak daleko...