sobota 30. června 2012

Cestománie, 30. díl: Madison, Wisconsin

and the adventure continues...

Pátek, 29. června, cca 8.00: Letiště LAX v Los Angeles. Po dvouhodinové jízdě autem ze Santa Barbary se chystáme odbavit kufry, projít bezpečnostní kontrolou a nasednout do Boeingu 757 společnosti United, který nás dopraví do 1750 mil vzdáleného Chicaga.


O devět (respektive jedenáct - nezapomínejme na časový posun) hodin později: několik mil za chicagským letištěm O'Hare se vracíme z občerstvení ve Wendy's do půjčeného Fordu Focusu a vyjíždíme směrem Madison, Wisconsin. Do našeho cíle - motelu Days Inn - dorážíme před desátou hodinou večerní místního času.


Sobota, 30. června: Prohlídka Madisonu

Dvousettisícovému hlavnímu městu státu Wisconsin se někdy přezdívá Město čtyř jezer: jeho centrum se nachází přímo mezi jezery Monona a Mendota; další dvě jezera, Waubesa a Kaugensa, se pak nacházejí směrem na jih. My jsme do Madisonu dorazili zrovna ve chvíli, kdy v parku kolem Kapitolu probíhal tradiční sobotní farmářský trh, na němž pořídíte zeleninu, ovoce, sušené maso a pochopitelně mléčné výrobky v čele se sýrem, kterým je Wisconsin vyhlášený.

na trhu své produkty prodává i pán se včelím
úlem na hlavě

V jedenáct hodin jsme se vydali na komentovanou prohlídku Kapitolu, sídla wisconsinského guvernéra, nejvyššího soudu, senátu i zastupitelstva (Assembly). Zde je několik rychlých faktů:
- jedná se o nejvyšší budovu v Madisonu; se svými 87 metry je pouze o metr nižší než Kapitol ve Washingtonu
- současná budova Kapitolu (pátá na tomto místě) byla dokončena v roce 1917
- na její výstavbu bylo použito 43 různých druhů kamene ze šesti zemí světa
- na vrcholu kupole se nachází pětimetrová socha Wisconsin, patronky státu

Kapitol má nezvyklý půdorys ve tvaru kříže
Kapitol se nachází v samém srdci města
a ulice se k němu sbíhají doslova ze všech stran
některé kusy mramoru byly do Madisonu
dopraveny s pozůstatky fosílií
zde zasedá Nejvyšší wisconsinský soud

Z Kapitolu se naskýtá pěkný rozhled do přilehlých ulic a - pochopitelně - na okolní jezera.


Nejvíce to v Madisonu žije na State Street, která spojuje univerzitní kampus s Kapitolem. Zde vidíte výhled ze střechy Muzea současného umění. Nepřehlédnutelné je zejména kino Orpheum založené v roce 1926. Filmy se zde promítaly až do letoška, aktuálně v něm probíhají zejména hudební akce.


Tradiční gurmánské okénko otevíráme fotografií Dobré čajovny (na co všechno v USA nenarazíte):


Oběd jsme si dali v Evropou zavánějící hospůdce na State Street. Objednali jsme si smažené kousky sýra a bratwursty (ve Wisconsinu žijí tisíce potomků německých imigrantů). Jedla s námi i Jitka.


Na University of Wisconsin se dostaneme ještě v pondělí a úterý, takže zatím jen malá ochutnávka v podobě tzv. Red Gym. Bývalá tělocvična a zbrojnice je od roku 1993 národní historickou památkou.


Prohlídku jsme zakončili u Monoma Terrace, kongresového centra na břehu jezera Monoma, které bylo postaveno podle původního návrhu slavného architekta Franka Lloyda Wrighta. Šestipatrová budova za 60 milionu dolarů byla slavnostně otevřena v roce 1997.


A pro ty, co dočetli až sem, malá soutěž:

1) Z LA do Chicaga jsme cestovali 3 hodiny, 41 minut. Jakou průměrnou rychlostí jsme letěli?
2) Které město je ve Wisconsinu nejlidnatější? A kolik má obyvatel?
3) Jaké zvíře je maskotem University of Wisconsin?
4) Jaké byly 30. června nejvyšší denní teploty v Madisonu?
5) Jak se jmenuje údajné "hlavní české město" ve Wisconsinu?

Odpovědi posílejte na mail Milan.Hain@seznam.cz (a vůbec nezoufejte, pokud nebudete mít všechny). Vítěz bude se všemi poctami vyhlášen na těchto stránkách zhruba za týden.