neděle 8. července 2012

Cestománie, 33. díl: Chicago - Hyde Park, Wicker Park, Ukrainian Village, Pilsen a Downtown (Revisited)

Hyde Park je název čtvrti nacházející se asi 10 km jižně od centra Chicaga. Obývána je převážně Afroameričany, kteří se zde začali usazovat někdy v 10. letech minulého století, a studenty University of Chicago, jejíž kampus se rozkládá v jižní části oblasti. Nejslavnějším obyvatelem Hyde Parku je v současnosti prezident Barack Obama, jehož vila se nachází v místní části zvané Kenwood (v domě zakoupeném v roce 2005 však dnes z pochopitelných důvodů příliš času netráví).

Barackův barák jsme kvůli všudypřítomné ostraze nevyfotili,
proto se musíte spokojit s domem jeho sousedů.
Na západní straně Hyde Parku, na okraji jinak zapovězeného Washington Parku, můžete navštívit zajímavé DuSable Museum of African-American History. Každá z muzejních místností se zaměřuje na jinou kapitolu z afroamerických dějin, zvláštní pozornost je pak věnována lokálním osobnostem, jakými byli například chicagský starosta Harold Washington nebo umělkyně a zakladatelka muzea Margaret Taylor-Burroughs.


Budu se opakovat, ale University of Chicago patří k nejprestižnějším univerzitám na světě. Tentokrát zapomeňme na mnou několikrát zmiňovaný šanghajský žebříček a vyjádřeme to jiným číslem: celkem na této škole učilo či stále učí 80 nositelů Nobelovy ceny. Hlavní kampus se rozkládá v jižní části Hyde Parku a tvoří ho několik pozoruhodných budov, z nichž některé (ty starší) byly vystavěny v novogotickém stylu.

(tahle mezi ně ale nepatří)
skulptura připomínající první kontrolovanou
nukleární řetězovou reakci, kterou
v roce 1942 spustil fyzik Enrico Fermi
Rockefeller Memorial Chapel
Když už se nacházíte na půdě University of Chicago, neměli byste minout architektonický skvost v podobě tzv. Robie House od Franka Lloyda Wrighta. Za patnáct dolarů můžete tento exemplář prérijního stylu obdivovat i zevnitř.


Skrze univerzitní kampus vede 57. ulice, kterou lemuje řada kaváren (včetně Medici, kam chodili i Obamovi) a knihkupectví. Zejména těm druhým se těžko odolává. Poté, co jsme ze dvou obchodů vyšli naprázdno (ale pokušení bylo veliké), jsme ve třetím podlehli a odnesli si z něj devět knížek...

místo činu: Powell's Books
pohled na část Hyde Parku z jihu
poslední zastávka - Museum of Science and Industry -
největší vědecké muzeum na západní polokouli
Směrem na západ od centra Chicaga se rozkládají čtvrti, které v minulosti obývali či stále ještě obývají přistěhovalci z Evropy (a jejich potomci). Jednu takovou komunitu tady vytvořili Poláci, jejichž osídlení Chicaga dnes připomínají některé nápisy, restaurace a mj. i Polish Museum of America.

Polish Museum of America na Milwaukee Avenue
Chopinovo divadlo a restaurace Podhalanka (domek vpravo)
Nedaleko rušné Division Street se nachází domek spisovatele Nelsona Algrena, mj. autora románu The Man with the Golden Arm, v jehož stejnojmenné filmové verzi z poloviny 50. let zazářil Frank Sinatra.

Algrenův byt se nacházel ve třetím patře
Nedaleká ukrajinská vesnice vyniká řadou kostelů, z nichž největší jsou St. Nicholas Ukrainian Catholic Church a Saints Volodymyr & Olha Church (druhý jmenovaný vznikl v roce 1975 poté, co se ukrajinští tradicionalisté odtrhli od svých kolegů ze sv. Mikuláše).


No a jinak v ukrajinské vesnici najdete leda tak hovno.

Nebo jste mi nevěřili?
Zážitek z plněné pizzy nám nedal, takže jsme si na ni museli zajít znovu. (uznávám, že přechod od hovnové fontány k jídlu není zrovna ideální, ale musíme postupovat chronologicky, že ano.) Tentokrát jsme zvolili podnik zvaný Gino's East a pizzu se sýrem a salámem. Restaurace je proslavená nejen pokrmy, které se v ní podávají, ale i interiérem, v němž je každá myslitelná část popsána nejrůznějšími nápisy a vzkazy. Taky jsme přispěli svým skromným dílem.


Několik nesourodých střípků z chicagského downtownu:

budova Chicago Tribune
její honosné lobby
a vzorek jejích zdí - ty jsou prokládány kameny
ze všech koutů světa - nechybí mezi nimi
cihla z Bílého domu ve Washingtonu
nebo šutr z egyptských pyramid
druhá nejvyšší budova v Chicagu:
Trump International Hotel and Tower
budovy u Chicago River
A znovu u Fazole, tam je vždycky zábava.


Taky jsme zjistili, proč je její povrch tak zamaštěný.

Jo a mám nový suvenýr ze Chicaga: čepici Cubs.
Poprvé jsme se zblízka podívali na jednu z největších fontán na světě: Buckingham Fountain v Grant Parku (asi znáte z titulkové sekvence seriálu Ženatý se závazky). V Chicagu stojí od roku 1927 a alegoricky reprezentuje jezero Michigan a okolní státy: Illinois, Michigan, Wisconsin a Indianu.

centrální gejzír stříká do výšky 46 m
návštěvníkům se odtud nabízí krásný výhled na město

Poslední zastávkou na naší virtuální prohlídce Chicagem bude oblast nazývaná Pilsen. Pojmenovali ji přistěhovalci z Československa, kteří se v ní zabydleli v druhé polovině 19. století. Dnes však v jejích ulicích narazíte spíše na Mexičany, kteří tvoří 83% místního obyvatelstva. Hlavní turistickou atrakcí jsou právě jimi zhotovené nástěnné malby (v menší míře mozaiky), kterých v ulicích najdete několik desítek.

mozaiky na Cooper Dual Language Academy
nástěnné malby najdete všude...
...i na Chrámu sv. Víta, jedné z mála
českých stop, na které jsme narazili

Žádné komentáře:

Okomentovat